Return to site

Trans* @ L-day 2016

Workshop: plek van Trans* in de L-community

In de workshop focussen we op 3 dingen:

In hoeverre vinden TG/Q hun plek in de L-gemeenschap? Wat verwachtten we? Hoe kan je deze verwachtingen omzetten in een wens?

Stap over de streep
- Jullie gaan zo meteen allemaal aan die kant van de lijn staan.

- Als individu hebben onze eigenheid, krachten en verdriet. Iedereen heeft het fundamenteel verlangen om ergens bij te horen, dat is een oerinstinct.

Dit kan in georganiseerd verband zijn (LGBT) of in niet-georganiseerd, losser verband, kennisgroep genoemd.

In een groep maak je vrienden, vind je een lief… maar een groep biedt nog meer voordelen: leer je van elkaar, krijg je feedback, ontwikkel je sociale en andere vaardigheden, vorm je een identiteit…

Je leert van elkaar als je weet wie of wat je bent, als je kijkt naar elkaars kwaliteiten en niet op het beeld en de buitenkant die je in eerste instantie ziet.

- In de volgende oefening draait het rond zich inleven in de anderen hun situatie. We staan stil bij wat goed loopt en nemen dit mee naar de L-gemeenschap zodat ook zij zich gesterkt voelen.

- Als ik lees wat van jou op toepassing is, wil ik dat je over de streep stapt; Loop een beetje door, blijf even staan bij de anderen en keer je dan om naar de rest.

- Deze oefening heeft veel impact omdat je elke keer weer een risico neemt als je de streep over steekt. Omdat je een stukje meer van jezelf laat zien. Je laat anderen zien hoe je leven er uit ziet, hoe het is om jou te zijn. Je stelt je kwetsbaar op.

- Dit kan soms eng zijn. Stel je voor, dat je de enige bent die daar staat bij een bepaalde stelling. En als je je omdraait staan verschillende mensen te fluisteren… Misschien maakt iemand een grapje. Hoe voelt dit dan? Dan voelt dit onveilig, dan denk je misschien dat het over jou gaat, ook al is dat misschien niet het geval.

- Het is daarom belangrijk dat we stil blijven en dat we samen een veilige situatie creëren. Als iemand is overgestoken, doen we als teken RESPECT “ik begrijp jou” en kijken we hen aan. We tonen dat we bij hen zijn.

- What happens in Paris, stays in Paris: als we iets willen blootgeven, moeten we afspreken dat het binnenskamers blijft. Als je je niet veilig genoeg voelt om te antwoorden, kan je een teken geven.

1 Als je een huisdier hebt, stap dan over de streep

2 als je kinderen hebt, stap dan over de streep

3 als je een partner hebt, stap dan over de streep

4 als je graag iets aan je uiterlijk zou willen veranderen, stap dan over de streep

5 als je vindt dat vrouwen er mannelijk of Queer mogen uitzien, stap dan over de streep

6 als je gelooft dat je ofwel man of vrouw moet zijn, stap dan over de streep

7 als je jezelf bij vrienden kan zijn, stap dan over de streep

8 als je lid bent van een Lesbische organisatie om vrienden te maken, stap dan over de streep

9 als je gelooft dat er binnen een lesbische relatie heteroseks mogelijk is, stap dan over de streep

10 als je denkt dat een transvrouw ook een lesbienne kan zijn, stap dan over de streep

11 als je je ooit alleen hebt gevoeld in je vriendgroep, stap dan over de streep
12 als je ooit wel eens gepest of uitgelachen bent om je gedrag, uiterlijk of uiten van je Trans/Queer gevoelens stap dan over de streep

13 als je niet voor jezelf hebt durven opkomen wanneer men zich negatief uitsprak over Queer/ TG, stap dan over de streep

14 als je niet voor een ander hebt durven opkomen toen men zich negatief uitsprak over Queer / TG, stap dan over de streep

15 loop over de streep als je ooit een standpunt/ ideaal had waar de meerderheid niet achter stond

Wensen, toekomstdromen vanuit L-day 1 oktober 2016

1. Bij uitnodigingen altijd spreken over TG, L, B (LBT). Beter nog: Vrouwen die van vrouwen houden.
2. Het verschil gender- en seksuele geaardheid is niet altijd gekend in de L-community. In feite binnen de hele LGBT-gemeenschap.
3. Oppassen voor de transvrouw-excusstruus: 1 transvrouw wordt geaccepteerd, dus wij zijn als organisatie transvriendelijk. Dit is schijntolerantie.
4. Cisvrouwen voelen zich benadeeld/ bedreigd door transvrouwen (sociologisch gezien). Transvrouwen zijn opgevoed als mannen en gedragen zich nog als zo danig (assertiever, voor hun rechten opkomen, soms directer in hun uitspraak/gedrag,...).
5. Transvrouw deelneemster: "Kijk alsjeblieft door mij heen. Zie achter die nog wat mannelijke barrière, de vrouw die haar weg nog aan het zoeken is." .
6. Transgroepen & L-community samen activiteiten laten ondernemen zodat ze elkaar leren kennen.
7. Zoeken naar de gelijkheid-& de verbindingen tussen lesbiennes en transgenders.
8. Feit: Transgenders zitten een beetje apart van de L community in het café. Hoe hen betrekken bij de andere leden?
9. Dubbele standaard wegwerken: mannelijke genderexpressie = ok. Biologische (ooit) geaardheid niet. Men blijft steeds een man zien.
10. Lesbiennewereld is nu meer klaar om met transvrouwen om te gaan.
11. Waarom geen onthaalgesprek doen bij transvrouwen als ze in lesbische organisaties binnenkomen.
12. Vraag naar openheid, verdraagzaamheid naar transgenders.
13. Persoonlijke getuigenissen van transgenders zodat de L-community transgenders leren kennen.
14. Op de L-day 1 héle grote samenactiviteit (gezamenlijke opening, vorming, debat met hierin persoonlijke getuigenissen, doorlopend een communicatiebevorderend spel (raadselopdracht over elkaar’s belevenissen of zijnswijze), … ) organiseren. Dit heeft plaats bij de start van de lesbiennedag en ook voor iedereen.
15. In plaats van een aparte L en T-dag te organiseren, worden de krachten samengebald en wordt er een LGBTQI-dag georganiseerd. Met hierbij ook aandacht voor de interseksuelen.

Bijkomende opmerkingen over het opstellen van onze vragen:
1. Waarom zijn er geen vragen gesteld rond hoe er omgaan wordt met familieleden ?
2. Hoe wordt er in de lesbiennewereld omgegaan met transmannen ? Krijgen zij ook nog steeds ruimte in de L-wereld, tijdens of na hun transitie?
 

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly