Return to site

T-day 2016

Bron: Zizo online

De vijfde editie van de T-day trok afgelopen weekend zeker 300 bezoekers naar De Studio in Antwerpen. Er was dit jaar extra aandacht voor non-binaire personen en trans*personen in het buitenland.

De bezoekers genoten van 17 verschillende workshops. Er kwamen workshopgevers uit België, maar ook mensen uit Amsterdam, Parijs en Berlijn kwamen naar Antwerpen om workshops te leiden. De deelnemers aan de T-day konden een uitgebreide standenmarkt bezoeken en experts consulteren.

Voor de gelegenheden kregen de lokalen waar de werkwinkels plaatsvonden de namen van bekende trans*activisten: Marsha P. Johnson, Sylvia Rivera, Deborah Lambillotte, Leslie Feinberg

Aandacht voor buitenland

Met de vertoning van twee documentaires, schonk T-day extra aandacht aan transgenders in het buitenland. ‘Be Like Others’ van Tanaz Eshaghian, een documentaire over trans*personen in Iran, werd gepresenteerd door Iraans activiste Soudeh Rad. ‘Transit Havana’ van Daniel Abma ging dan weer over Cubaanse trans*personen die wachten op een geslachtsoperatie die ze met de hulp van Mariela Castro, de dochter van Cubaans president Raúl Castro, konden ondergaan.

Een workshop over non-binaire personen kon op bijzonder veel inschrijvingen rekenen. Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie van die persoon door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen.

Ontmoetingsdag

Julie G. Helsen en No Habla & Lizzie zorgde voor een emotionele afsluiter van de T-day. Muzikante Julie G. Helsen bracht enkele zelfgeschreven liedjes over genderidentiteit en seksualiteit.

Çavaria-medewerker Alex De Greef, die de T-day in goede banen leidde, blikt tevreden terug: “Het is fantastisch om te zien dat de T-day een steeds breder publiek aanspreekt. Dat succes danken we zowel aan de betrokkenen van deze editie, als aan de personen die zich engageerden voor de vorige vier edities. Ontmoeting versterkt mensen! Dat merk ik aan de vele glimlachende gezichten die ik hier heb ontmoet. Daarvoor doen we het.”

J van genderFlux: "Spijtig dat zo'n dag maar 1 keer per jaar wordt georganiseerd.
Heb veel nieuwe mensen leren kennen waar ik interessante ideeën mee kon uitwisselen.
 

De workshop over niet binaire genderidentiteiten' voldeed aan mijn verwachtingen. De debatten die we na het theoretische gedeelte hadden, zou ik beslist opnieuw willen volgen/aan deelnemen. Het doet deugd om lotgenoten te ontmoeten die ook anders kijken naar 'gender' dan het klassieke beeld dat de maatschappij ons voorkauwt.
 

Prachtige, gezellige locatie. De organisatie was zeer professioneel: goed onthaal, lekkere catering en voldoende, goede lokalen, ...

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly