Return to site

GenderFlux - Workshop Facebook en privacy-instellingen

door Vorming Plus Antwerpen

Wie nog geen Facebookaccount heeft, dient een mailadres in te geven. Als trans* kan je er voor kiezen om een alternatief mailadres aan te maken met je nieuwe naam.

Hoewel je mailadres niet zichtbaar is op Facebook voor je vrienden of zelfs openbaar, brengt Facebook automatisch je mailadressenboek op de hoogte dat je een Facebookaccount hebt. Hierdoor zijn misschien ongewensten op de hoogte van je nieuwe bestaan en doe je een vroege coming-out als trans*

Bij een nieuw Genderbestaan horen een nieuw vriendenkring. Vrienden die je toevoegt kan je best in mapjes indelen: familie, werk, volleybalclub, GenderFlux, dikke vrienden, kennissen…. Op deze manier kan je het delen van berichten heel gericht maken: alleen ik, openbaar, mijn vrienden, aangepast…. Aangepast betekent dat enkel de geselecteerden je bericht kunnen zien en alle posts die ermee verwant zijn.

Wat staat er openbaar op uw profiel?

Benieuwd welke gegevens er van u openbaar staan? Facebook heeft hier een tool voor.
Als u ingelogd bent en op je profiel staat, klikt u rechtsboven in de menubalk op het Instellingen- knopje (ronde cirkel), en klik dan op 'Weergeven als' achter de optie Controleren wat andere mensen op je tijdlijn zien (ovale cirkel).

U wordt dan naar een nieuwe pagina geleidt waarop u uw eigen Facebook profiel ziet zoals een openbare gebruiker deze ziet.
Er verschijnt een zwarte balk onder de menubalk.
Hierin kan u de keuze maken of u uw profiel wilt bekijken als openbare gebruiker of als een specifiek persoon, bijvoorbeeld als een vriend.

Beveiligingsinstellingen - Meldingen over aanmelding

Wilt u op de hoogte blijven van wanneer er met uw gegevens wordt ingelogd op Facebook van een niet eerder gebruikte computer of mobiele telefoon dan kan dat via e-mail of via sms/ pushbericht op uw mobiele telefoon. Dit gaat naar het e-mailadres of mobiele nummer dat u zelf heeft ingevuld bij accountinstellingen.

Aanmeldgoedkeuring

TIP: U kan uw profiel nog extra beveiligen door een aparte aanmeldcode te gebruiken wanneer er daadwerkelijk iemand inlogt op uw account vanaf een niet eerder gebruikte computer of mobiele telefoon.

Privacyinstellingen - Zichtbaarheid inhoud

Op dit tabblad is het mogelijk om de bereikbaarheid van uw profiel te beperken. Wie de inhoud van uw profiel kan zien, wie er contact met u kan opnemen en wie u kan opzoeken. Klik achter de gewenste instelling op bewerken om uw privacy aan te passen.

Filtering berichten

Extra optie is om strikte filtering aan te zetten om berichten in uw Postvak In te beperken. Dit kan onder het "Wie kan contact met me opnemen"- kopje.

Profiel zichtbaarheid

Wil je dat mensen je kunnen opzoeken aan de hand van het door jou opgegeven e-mailadres of telefoonnummer dan hoef je de standaardinstellingen niet te veranderen. Wil je dit niet, dan kan je deze instellingen veranderen.
De laatste vraag die je wordt gesteld is of je jouw profiel zichtbaar wilt hebben in zoekmachines en of deze dan een link naar je profiel mogen weergeven.
Zoekmachines zijn Google, Bing, Altavista, Internet Explorer...

Tijdlijn en instellingen - Berichten plaatsen door anderen

Binnen dit tabblad kan je aanpassen wie er op jouw tijdlijn een bericht mag plaatsen; je kan kiezen tussen 'vrienden' of 'alleen ik'.
Wil je eerst toestemming geven voordat iemand een bericht (of foto!) op je tijdlijn plaatst en deze zichtbaar is voor iedereen? Zet dan de onderste optie op aan. In het voorbeeld is dat al gedaan.

Extra instellingen - Vriendenlijst afschermen

- Ga naar je profiel. (Open Facebook in je desktop browser en klik rechtsboven op je naam)
- Klik op “vrienden”
- Wijs rechtsboven het potlood aan en klik op “bewerken”
- Kies “Privacy bewerken”

Informatie afschermen

Je informatie is nog steeds zichtbaar als je de instellingen hiervan niet apart op het tabblad info aanpast. Dit geldt met name voor je burgerlijke status en familieleden. Ga terug naar je profiel door rechtsboven in de menubalk op je naam te klikken. Klik vervolgens het tabblad INFO aan, deze bevindt zich naast je profielfoto. Als dit tabblad zich heeft geopend klik je op het potlood rechts in de menubalk. Zie afbeelding hieronder:

Achter 'burgerlijke staat' en 'familie' kan je de instelling wijzigen van een wereldbol icoontje (openbaar) naar twee poppetjes (vrienden). Er zijn nog meerde opties waaruit gekozen kan worden, advies is om de instelling in ieder geval van openbaar af te halen.
Werk de volledige pagina naar beneden af om een 'kaal openbaar profiel' te krijgen.

Foto’s afschermen

Klik in de menubalk naast uw profielfoto op het tabblad Foto's. Klik vervolgens op albums, hierna verschijnen al uw albums op de pagina. Onder de albums kunt u zien voor welk publiek deze zichtbaar is.
(vrienden) /
(per foto instellen) /
(openbaar)
Uw profielfoto en het album 'omslagfoto's' zijn de enige mappen die openbaar blijven. Deze instelling kunt u niet wijzigen. Tip is om slechts 1 profielfoto en 1 omslagfoto in deze mappen te laten staan en deze zorgvuldig uit te kiezen.

Delen van je profiel afschermen

Op je eigen profiel staat onder je banner en naast je profielfoto:

Tijdlijn - Info - Vrienden 251 - Foto’s - Meer

Onder "meer" opent zich dan een menu (zie afbeelding hieronder)
In dit menu kan je aanvinken welke delen er van jouw profiel openbaar zichtbaar zijn. Door de vinkjes te verwijderen (door erop te klikken) kan je dit veranderen en zijn deze niet meer zichtbaar op je profiel.
Dit was de hoofdinstelling. Als je de wijzigingen hebt opgeslagen kom je automatisch terug op je informatie pagina. Hierin zie je afzonderlijk bij elke sub- kopje nog een 'bewerken' knop staan.
Met deze knop open je wederom een menu. Dat ziet er ongeveer uit als onderstaande afbeelding.

  • Als je pagina’s, vind-ik-leuks en groepen verbergt, kan niemand zien dat je lid van GenderFlux-pagina bent (buiten de GF leden zelf) of van Jongensdromen (buiten de JD leden zelf). GenderFlux is een pagina; dit betekent dat iedereen de pagina kan liken, de berichten en likes, events kan bekijken. Jongensdromen is een geheime groep, wat betekent dat je als buitenstaander niet kan kijken wie er lid is, wie naar een event gaat, welke berichten er worden gepost. Je lidmaatschap dient goedgekeurd worden door een administrator. 
  • Je kan door bovenstaande privacy instelling voorkomen dat buitenstaanders zien dat je GenderFLux hebt geliked. Maar als je iets op de GenderFluxpagina liked; een bericht post of becommentarieerd in de GenderFlux pagina of in een openbare groep (het soort groep staat onder de groepsnaam aangegeven), dan kan dit zichtbaar zijn op je de tijdslijn van je vrienden (soms zie je: vriend x heeft dit bericht leuk gevonden, of er op gereageerd). Facebook post random berichten van je likes, comments, ... Hier is niets aan te doen. 
  • Vanaf het moment dat je een uitnodiging van een openbare groep/ pagina accepteert, kan iedereen op de gastenlijst zien dat je gaat. Ook al heb je evenementen  op je eigen pagina op onzichtbaar gezet. Het staat immers aangegeven op de pagina/ openbare groep. Dit is een privacyinstelling van de pagina/ openbare groep zelf die we niet kunnen veranderen, het is eigen aan een pagina of openbare groep. Als je een uitnodiging krijgt en je wil je zelf niet outen, accepteer dan niet maar laat het event gewoon in je agenda staan (dan weet jij het event nog wel maar zien anderen niet waar je naar toe gaat). Ben je lid van Jongensdromen, een geheime groep dan kan niemand zien dat je een uitnodiging hebt geaccepteerd, buiten de JD leden zelf.

Je zal merken dat Info, Foto's en Vrienden niet kan bewerken. Deze functies moet je apart bewerken. Zie vorige slides.

Info = Informatie afschermen

Vrienden = Vriendenlijst afschermen

Foto's = Foto's afschermen

Tot slot:

Als u alles heeft doorlopen, kan u controleren of uw Facebookaccount nu wel goed afgeschermd is door weer naar ‘Weergeven als’ te gaan zoals beschreven bovenaan deze ‘handleiding’.
Er zijn vaak updates van Facebook en eens in de zoveel tijd wijzigt Facebook de privacyinstellingen. Dus controleer regelmatig of uw profiel nog steeds afgeschermd is.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly