Return to site

Cavaria - Conferentie en Solidariteitsmars Ihsane Jarfi

Bron: Zizo Online

Op vrijdag 20 mei vond de herdenkingsmars Ihsane Jarfi voor het eerst in Vlaanderen plaats, meer bepaald in Gent. Die dag kon je er ook deelnemen aan 'Pride & Privilege', een congres waarbij het bewustzijn over het bestaan van privileges en meervoudige discriminatie in de LGBTQI-beweging wordt aangescherpt Çavaria, Arc-en-Ciel Wallonie, RainbowHouse Brussels, Merhaba en Fondation Ihsane Jarfi organiseren 'Pride & Privilege' met de steun van Stad Gent, UGent en Casa Rosa.

“Alle grote organisaties in de Belgische LGBTQI-beweging geloven sterk in gelijkheid en sociale 

rechtvaardigheid voor iedereen, ongeacht de seksuele geaardheid, genderexpressie, genderidentiteit of interseksualiteit van een persoon”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Met dit congres willen we de deelnemers vooral bewust maken van de privileges die er binnen onze samenleving bestaan, en die ertoe leiden dat sommige groepen meer macht hebben, en andere groepen gemarginaliseerd worden. Wanneer mensen worden gediscrimineerd, is dat vaak op meer dan één vlak. Zo kan iemand tegelijk gediscrimineerd worden omdat ze vrouw, niet-blank, lesbisch en gelovig is. Op dit congres willen we de betrokkenen in de beweging gevoelig maken voor deze vormen van meervoudige discriminatie."

De ervaringen met racisme, islamofobie en xenofobie van personen die behoren tot etnisch-culturele minderheden komen aan bod op ‘Pride & Privilege’. "Dit initiatief brengt personen met een heel uiteenlopende etniciteit samen. Hiermee werken we aan een beweging die bewust doordrongen is van de superdiversiteit bij holebi’s en transgenders. We willen ons activisme immers versterken door nauwe samenwerking binnen de beweging.”

's Avonds trok de herdenkingsmars Ihsane Jarfi door de straten van Gent. De mars is vernoemd naar Ishane Jarfi, een Luikse jongen van 32 jaar, die in april 2012 werd vermoord omwille van z’n homoseksualiteit. Het was de eerste homofobe moord in België, voor zover geweten. De mars is een initiatief van de Fondation Ishane Jarfi, opgericht door de vader van Ishane, Hassan Jarfi, ter nagedachtenis van Ishane en alle andere slachtoffers van homofoob en transfoob geweld. De mars zendt een signaal van verdraagzaamheid en tolerantie uit.

De mars werd afgesloten met een optreden van de Gentse band Cafe Con Leche op St. Jacobs. In Trefpunt Gent werd er die avond gefeest op The Privilege Party. De opbrengst van de fuif gaat volledig naar de Fondation Ihsane Jarfi en de Holebifoon.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly