Return to site

Boeklezing - "Overleven" door Petra De Schutter

Jarenlang leefde Petra De Sutter als vrouw in een mannenlichaam, tot ze op haar veertigste besloot zich te bevrijden en de transitie te maken. In dit openhartige boek kijkt de befaamde gynaecologe terug op de bepalende momenten in haar leven. Ze graaft diep in haar ziel: hoe heeft ze het gevecht met zichzelf overleefd? Waar heeft ze de veerkracht gevonden om uiteindelijk de gelukkige vrouw, partner, ouder, professional en politica te worden die ze nu is? De Sutter blikt ook vooruit: wat zijn de uitdagingen waar ze als topwetenschapper en vruchtbaarheidsspecialiste voor staat? Zijn er in de eenentwintigste eeuw grenzen aan de maakbaarheid van de mens? Moet de politiek daarop ingrijpen? En wat zijn de maatschappelijke thema's waar zij zich als Groen-politica hard voor maakt?

Professor Petra De Sutter (1963) is arts-gynaecoloog en hoofd van de Afdeling voor Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Gent. Daarnaast is ze senator voor Groen en lid van de Raad van Europa.

 

Ellen: ... Ik denk net aan iets wat ze schrijft, zegt. Ze heeft veel mensen 'pijn' gedaan, in de steek gelaten, zegt ze, tijdens haar transitie. Nu wil ze iets terugdoen, ze wil kunnen geven, omdat ze nu ook de energie heeft om te geven. Ze krijgt er zelfs extra energie van! Dat is de mooiste boodschap en motivatie om iemand te helpen gaan VR wie/wat/hoe hij/zij is. De energie om te kunnen geven, en eigenlijk gaat het hier toch om onvoorwaardelijk geven, Hoewel dit wetenschappelijk in de mens ingebakken zit, dat we altijd iets in de plaats verwachten, maar wat als dat iets is dat de maatschappij in zijn geheel omvat, iets onbaatzuchtig is, dan is dat toch prachtig. Ze inspireert me en geeft me moed en hoop...

Aaron: Wat me het meest is bij gebleven, is dat Petra uit liefde voor haar vrouw een lange tijd er voor koos om niet zichzelf te zijn maar iemand anders, die haar vrouw ook nog graag kon zien. Dat we uiteindelijk toch voor ons zelf moeten kiezen omdat we anders ziek worden, ons niet goed in ons vel en hoofd voelen. Dat compromissen niet altijd mogelijk zijn, ook al willen we zo hard, zien we elkaar zo graag...

Robertina: De Studio verwelkomde ons in de ontmoetingsruimte en als de toestroom ophield en Petra uit de file verlost was, zijn we naar het salon op de 1ste verdieping getogen. Dat de zaal “groen” zag is niet zo verwonderlijk. Journaliste Elke Lahousse (Knack Weekend), waar Petra heeft mee samengewerkt, heeft haar verhaal opgetekend. Een samenwerking die uitmondde in een mooi boek over de uitdagingen en dilemma’s die je kan meemaken als je volledig tot en in je”zelf” komt. Beiden zaten in een comfortabele zetel en Elke deed de vraagstelling uit losse pols. Petra antwoordde rustig en gemoedelijk. Ga niet verder uitweiden daar alles ook in haar boek te lezen valt. Het was een lekkere keuvel. Wat me wel is bijgebleven is dat Petra op zeker moment zei dat we waakzaam dienen te blijven want verworven LGBTIQ rechten worden constant aangevallen en desnoods teruggeschroefd als je het wereldnieuws volgt. Met deze boodschap in het hoofd ben ik terug Borsbeekwaarts gefietst.

Het boek is te koop bij http://kartonnendozenlgbt.be/

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly